William frisk!

Allt är bra, han har varit hängig i några dagar men nu är det bra igen! Han är pigg och glad som alltid! :)

Ont i mamma hjärtat



Min älskling är sjuk, vi spenderade hela gårdagen och kvällen på sjukhuset igår. William är väldigt dålig, nu är vi hemma och han har väldigt hög feber så vi försöker hålla honom kall och se till att han äter ordentligt. Jag återkommer när han mår bättre!!

Kram på er alla!!!

Old pictures time!













Bröd

Några utav er som undrat lite om vad det är för bröd jag bakar. Tänkte lägga ut fyra utav mina favorit recept!



Jättegod sirapslimpa (kock Leila Lindholm)

Ingredienser

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt


Gör så här

1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.

3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.

4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.

7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.



Formfranska (kock Leila Lindholm)

Ingredienser

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling


Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.

2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.

5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.

8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.



Goda dinkelbullar (kock Leila Lindholm)

Ingredienser

35 g färsk jäst (3/4 pkt)
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.


Gör så här

1. Smula jästen i en bunke.

2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.

3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.

4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.

6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.

7. Arbeta degen i bakmaskin. Den här degen kräver lite längre tid än vanligt, cirka 20 minuter.

8. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.

9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.

11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.

12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.



Mumsiga rågsiktskakor (kock Leila Lindholm)

Ingredienser

50 g smör
0.5 dl olivolja
4 dl mjölk 3%
2 tsk salt
1 dl bröd sirap
1.5 msk brödkrydda
1 pkt torrjäst
6 dl rågsikt (Obs, rågmjöl och rågsikt är inte samma sak!)
1 tsk ättika
5 dl vetemjöl special


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Smält smöret i en kastrull och värm med olivolja, mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 45-50 grader.

3. Blanda torrjästen med rågsikten i en bunke och häll ner i degvätskan, tillsätt ättika och börja knåda.

4. Arbeta in vetemjölet i degen, lite i taget tills den börjar släppa i kanterna.

5. Jäs degen i bunken till dubbel storlek under bakduk.

6. Baka ut degen till tekakor på ett mjölat bakbord och snitta dem i fyra bitar (som scones).

7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

8. Nagga tekakorna med en gaffel och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.


Jag blev utmanad!

Jag blev utmanad av Carro:

- Gå till dina "Mina bilder"
- Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
- Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.




Detta är nog för c:a två år sedan, jag hängde som en tok på Claras varje helg! Här är inne på tjejernas toalett jag hade trevligt som man ser, ja :)


Jag utmanar:
Denize
Marie
Rebecca
Mami89
Danielle
Sandra

You and me

Idag har jag och William bara varit hemma och myst, vi hade egentligen andra planer men de vart inställda! Så jag tyckte lite synd om mig själv och vi tog en långprommis så köpte jag med mig god lunch att laga hemma! Det blev chevre/honugs toast i ugn med salladsbädd och avocado! Riktigt gott! Sen köpte jag även lite olika mjölsorter och lite olika sirapssorter så jag kan baka mer bröd här hemma! Mycket billare, godare och nyttigare än att köpa hem sånt där plastigt bröd från affären med mass E ämnen i! Även om vi har sånt bröd hemma också för det finns ju en del goda, jag gillar tex Dinkelrågkakan! Jaja, annars har vi inte gjort mycket annat idag! William fick sin tre månaders vaccination igår stackaren, men han klarade det bra! Han skrek bara till vid sticken men han fick sitta i sin pappas knä så han kände sig nog ganska trygg! Dock har han varit en sov pelle nu på dagen och har bara varit ledsen och trött! Mitt hjärta!
Även jag fick en spruta igår, mot rödahund. Yes, jag vet den ska man få i skolan och det fick jag också men tydligen bet inte det vaccinet på mig. Läskigt att jag har gått runt alla dessa år och inte varit immun mot de! Skönt att dem upptäckte det i samband med att dem kollade min blodgrupp under graviditeten!

Nu har vi precis ätit middag, det blev marinerad laxfile med råris, hollandiesås och lite sallad! Helt okej faktiskt! Nicklas har precis åkt till träningen så nu är det bara gosingen och jag! Egentligen skulle vi åkt till svärföräldrarna och fikat men eftersom William är mammig och ledsen så orkar jag inte sitta där med honom! Vill hellre att han får vara hemma där han känner igen sig när han är orolig. Synd, jag hade nämligen bakat blåbärspaj och gjort vaniljsås osv, jaja det får vi ta en annan dag!! Nu ska jag plinga på grannen och berätta att ventilationskillarna som var här tidigare idag inte gillade att hon inte var hemma :) intressant inlägg detta blev, ja!

Puss på er!

Lilla familjen



Bjuder för ovanlighetensskull på en bild på oss alla tre, ni får ursäkta mitt lilla fejs. Men där har vi den nakna sanningen iallafall :) men min älsklings pojke är lika fin som alltid! Eller jag får väl ta och skriva mina älsklings pojkAR!

Idag har vi varit och hämtat Denize från SÖS, stackaren! Jag lagade iallafall mat till henne och gav henne glass med massa maränger, eller det kanske var maränger med glass iofs! Haha! Inklusive en massa sås, nu har jag ätit en stor tallrik fil med massa nyttigheter, bla linfrön solrosfrön osv! Samt ett stort glas juice och massa hembakt bröd! Tjockisen liksom, spelar ingen roll hur mycket jag än äter nu för tiden jag blir bara smalare o smalare.. jag har gått ner alla mina 25+ jag gick upp under graviditeten och är nästan smalare än innan snart! Jag försvinner! Tur att jag börjar träna på onsdag så jag får tillbaka mina muskler iallafall :)


Våran helg!

Jaha, vad har hänt sen senast då! Angående mitt senaste inlägg, ni behöver inte vara oroliga det var ingenting speciellt jag hade en dålig dag bara :)

Fredags: Denize och jag pratade om att eventuellt gå ut och äta på fridays, hon skulle känna efter lite med ryggen och så först! Stackarn har så ont :( jag hoppas hon hittar någon vettig läkare snart som kan hjälpa henne! Så det blev ingen fridays, men vi tar ju igen det så snart hon är frisk och äter en rejäl middag på Texas eller hur Denize? Hur som helst, så då åkte jag hem till min mamma istället! Vi åt god middag, chevre toast med sallad och så bakade vi en god siraps limpa till de! Mycket gott! Åkte hem sent och mötte upp Nicklas som hade varit ute!

Lördags: Sovmorgon, tror inte vi lämnade sängen förns vid tolv tiden! Snälla William lät oss sooova!! Skönt :) sen åkte vi till Forum Nacka och handlade lite, jag köpte present till min vän Tina som fyllde tjugo! Grattis gumman som fyller år idag!! Sen åkte vi hem till mina föräldrar, fikade lite och sen hem till Tina på fördrink och tilltugg! Mycket trevligt!

Söndag: Vi har spenderat dagen hemma hos en kompis och fikat, tittat på hockey, pratat barn ja allt möjligt! Mycket trevligt faktiskt! Sen åkte vi till Ica MAXI och storhandlade och nu sitter jag här och äter en tallrik fil!

Puss på er!

!?@#!

Nu är jag fly förbannad.. blir så jäkla less!!!

Goddag!

Serietisdag idag! Woho! Jag bäddade ner mig och min skrutt i sängen med frukost och massa tända ljus runt omkring i lägenheten det var riktigt mysigt! Jag älskar mina tisdagar! Har ni några tips på några bra serier, några jag borde se? Jag har aldrig gillat Sex and the City eller Greys Anatomy så dem behöver ni inte tipsa om :) dem jag har sett är bla, OTH, Prison Break, Gossip Girl, jag började kolla Heroes men sen flyttade jag och formaterade om datorn så allting försvann.. kanske läge att ladda ner igen? Sen älskar jag även Gilmore Girls men det orkar jag inte streck titta på, det är för mycket tillslut!

Hur som helst, igår tog jag en lång promenad på 7km med vagnen! Ni kan ju gissa om jag har träningsvärk idag, jag kan knappt gå! Rumpan gör svin ont! Skönt att det tog lite :) efter det åkte jag hem till mamma och vi bakade sirapslimpa ala Leila Lindholm och gjorde kyckling, tomat, och lins soppa! Mums!

Imorgon hade jag tänkt åka och hälsa på min sjukling Denize, ta med mig något gott och ta hand om henne! Stackarn har så ont! Får åka ut iallafall och laga mat osv till henne :)

Nu ska jag fortsätta med min mat här hemma så jag får i mig någon lunch någon gång! Puss på er!

Söndag

Hej allesammans!
I fredags så skulle vi ut, men nästan ingen var hemma eller kunde så det slutade med att jag och Nicklas gick på bio istället. Det fick bli filmen Mammuth, gud vilken djup film! Fick sig en liten tankeställare. Mamma var hemma med lill skrutt som verkligen inte ville ta ersättningen, han drack en dl ungefär.. men ni kan ju ana vilka stenar till tuttar jag hade när jag kom hem jag ville väcka honom hela natten för att få honom att äta, stackarn! Ville inte sätta mig o pumpa då jag provade det en gång och satte igång världens produktion på ena bröstet! Det var sådär lagom skönt..

Igår var vi på 60års skiva, det var ganska trevligt! Nu gör vi inte mkt jag har tvättat och städat undan här hemma, vi hade så mycket tvätt så det var dags att ta tummen ur arslet och ta tag i de!

Någon som frågade om bananpannkaks receptet och här kommer de!



Thailändska bananpannkakor

4 stora mogna bananer
1 dl riven kokos
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 burk kokosmjölk (400 ml) + 1 dl vatten
2 ägg
50 g smör
3/4 dl råsocker
färskpressad juice av 4 lime + finrivet skal av 2
smör till stekning av pannkakorna


Gör så här

1. Rosta kokosflingorna gyllenbruna i en stekpanna.
2. Sikta mjölet genom en sil i en bunke. Blanda i socker och hälften av de rostade kokosflingorna. Tillsätt kokosmjölken och äggen. Vispa till en slät smet.
3. Stek ca 16 pannkakor av smeten i smör. Ta ca 1/2 dl av smeten till varje pannkaka. Lägg dem på en tallrik och täck med en kökshandduk under tiden bananerna tillagas.
4. Skär bananerna i tjocka, diagonala skivor. Stek dem gyllene runt om i smör på medelvärme. Strö över råsocker och stek tills det har smält. Häll på limejuicen.
5. Fördela bananer och sås på pannkakorna, garnera med finrivet limeskal. Servera gärna med vispad grädde eller glass.

FÖR ALLA?
Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och bjud med laktosfri grädde eller glass. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och bjud med gräddersättning från Oatly eller Go Green.

(recept lånat från tidningen Buffe)


RSS 2.0